2 Nisan 2014 Çarşamba

Kremalı Sebze Çorbası

Yaz kış çorbalara bayılsam da Adana sıcağında zorlamıyor değil. O yüzden havalar tamamen       ısınmadan çorbaya doymaya çalışıyorum. Yaptığım çorbaların muhtemelen benzer tarifleri her yerde vardır ancak benim yaptığım kremalı çorbaların  özelliği, Ankara'da üniversiteye başladığımda annemle telefonda aldığım bayıldığım ANNE KREMALI DOMATES ÇORBASI'ndan geliyor olması. O çorbada uzmanlaştıktan sonra bu krema tekniğiyle sevdiğim her şeyi karıştırarak çok sevdiğim ve etrafımdakilerce de çok beğenilen çorbalar yapmaya başladım. Sizinle kremalı sebze çorbasını ilk olarak paylaşacağım.






MALZEMELER (6-8 kişilik)
2 adet kabak
2 adet havuç
1 adet küçük patates
5-6 adet iri mantar (Ayrıca aynı gün başka bir yemekte kullandığım mantarların tümünün saplarını)
Başka istenilen sebzeler de eklenebilir.
1-2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ veya istenilen çeşitte yağ
2 su bardağı süt
4 su bardağı kadar etsuyu
Yeteri kadar kaynar su
Tuz, karabiber, köri, kimyon ve istenilirse sebzeli çeşni

Sebzeleri istenilen büyüklüklerde doğruyoruz. Büyüklüğü çok önemli değil çünkü mantar dilimleri hariç tüm sebzeler blenderdan geçirilecek. Bir yandan elimizin altında kaynar su bulunduracağız. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra, çorbayı tek bir tencerede yapabilmek için kremadan başlıyoruz.

Kreması için;

Tereyağı eritiyoruz ve ocağın altını orta ateşe alıyoruz. Üzerine un ekliyoruz ve üzerine bastırarak kavuruyoruz. (Aslında çorba blenderdan geçeceği için topaklanmasından korkmaya gerek yok bu çorba için :) ) Unun ne az ne fazla kavrulmaması önemli. Un kokusu gelmeye başladıktan bir dakika sonra yeterince kavrulmuş olacaktır. Bu aşamada elimizin altında bulunması gereken kaynar su hazır olmalı. Un kavrulunca sütü azar azar ekleyerek çırpma teliyle muhallebi kıvamına getirmeye çalışıyoruz. Muhallebi kıvamına gelene kadar sütü neredeyse iki üç yemek kaşığına denk gelecek şekilde eklemeliyiz ki yine de topaklar oluşmasın. Sütün tamamı eklendikten sonra biraz da kaynar su ile kıvamı inceltilir. Su konusunda belli bir ölçü vermiyorum çünkü una göre bu miktar çok değişiklik gösterebiliyor.

Sebzelerin eklenmesi;

Kremayı hazırladıktan sonra üzerine et suyunu ekleyin. Sonra mantar dilimleri hariç sebzeleri de ekleyin ve kaynadıktan sonra altını kısıp bir süre pişmeye bırakın. Sebzeler ezilecek kadar piştikten sonra el blenderı ile pürüzsüz hale getirin.Bir çorbaya baharat koymanın en doğru zamanı bana göre ocaktan almadan öncesidir çünkü baştan sona kaynayan baharatlar lezzetli olmayan bir acılık katıp renk değişikliğine neden olacaktır. Bu işlemden sonra mantar dilimlerini de ekleyip bir süre daha pişmeye bırakın. Sarımsak ise olmazsa olmaz değildir. Şüphesiz harika bir lezzet katsa da kimileri sevmemekte... Sarımsağın baskınlığını ayarlamak için ekleneceğini zamanı kullanabilirsiniz. Eğer sarımsağı kızgın yağa undan önce eklerseniz çok daha farklı ve yoğun bir lezzeti olacaktır. Yine sarımsağın ezilmesiyle tüm ya da bir kaç parça halinde eklenmesi de farklı tatlar verecektir. Ne kadar ezilirse sarımsak yağını ve lezzetini o kadar fazla verecektir. Eğer hafif bir sarımsak tadı isterseniz sebzelerle birlikte tek parça halinde ekleyebilirsiniz.

Sebzeler piştikten sonra dilenen miktarda tuz, karabiber ve çok çok az miktarda kimyon ile köri ekleyiniz. Özellikle bol karabiber ve az miktarda köri bu çorbaya mükemmel yakışmakta. Deneyecek olanlara afiyet olsun. Bir sorunuz olursa her zaman için çekinmeden sorabilir, kendi tariflerinizi veya tavsiyelerinizi de yorum olarak bırakabilirsiniz. Ne de olsa el elden üstündür. :)


                                                                            Sevgiler D.

2 yorum:

  1. kremalı çorbalara bayılırım,genelde kremalı mantar çorbası içerim,
    ama sebzelisi de güzel olmalı :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kremalı çorbaları çok seven biri olarak denk geldi o gün sebzeli yapmıştım onu paylaştım. En kısa sürede diğer tarifler de eklenecek. Kpss yoğunluğum azaldığında tabi. teşekkür ederim :)

      Sil