12 Temmuz 2014 Cumartesi

Kadayıflı Muhallebi





Yeniden selamlar. Ben gün içerisinde tatlı bir şeyler yemeden yapamam. Diet yapmam da bu yüzden hep çok zor olur. Bu aralar ramazanı da bahane edip biraz daha dozu artırdım galiba. Daha önce yapmadığım  şeyleri denemek istiyorum. Kadayıflı muhallebi çok populer bir tarif olmasına rağmen daha önce yapmamıştım da yememiştim de. Uzun süredir de aklımdaydı denemek için. Birkaç gün önce tesadüf oldu kadayıf denk geldi hemen atladım! 



Geçen ay katıldığım Pakmaya Etkinliği'nde denememiz için yeni tatlarını hediye etmişlerdi. Fazla vaktim olmadığı için muhallebi kısmına kutudan bir şeyler denemeye karar verdim. Biraz karıştırıp Damla Sakızlı Muhallebide (içinde aroma değil gerçek damla sakızı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim) karar kıldım. Ancak size normalde yaptığım klasik muhallebi tarifi vereceğim. Çünkü vaktim olduğu zaman kullanacağım tarif o. Kullandığım hazır muhallebiye 750ml süt kullanılıyor. Kadayıfı da 200gr civarı kullandım. Kavanozda 4 tane çıktı. Acelesi olan olursa bu bilgiyi de vermiş olayım.  

Malzemeler
400 gr kadayıf
4-5 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı iri doğranmış ceviz

Muhallebi için
1lt süt
9 yemek kaşığı şeker
10 yemek kaşığı irmik 
1 yemek kaşığı tereyağ 
1 paket şekerli vanilin ( tavsiyem kolay kolay bulunmayan dr.oetkerin gerçek vanilya parçacıklı vanilyası)

Kadayıfın kavrulması ve soğuması oldukça zaman aldığı için öncelikle kadayıfı hazırlıyoruz. Tereyağı teflon bir tencerede eritiyoruz ve minik minik doğradığımız kadayıfları ekliyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra toz şekerleri de ekleyerek renkleri koyulaşana kadar kavuruyoruz. Rengi koyulaştıktan sonra cevizleri ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz iyice kızarana kadar. Ben cevizi toz halde hiç sevmem. İri olmasını istediğim için de rondoda da çekmem. Tahtada iri parçalar halinde doğrarım. Siz sevdiğiniz bir şekilde yapabilirsiniz. Hatta ceviz yerine fındık, fıstık, badem istediğiniz yemişlerden koyabilirsiniz. Kadayıf kavrulduktan sonra onu biraz soğumaya bırakıp muhallebiye geçiyoruz. Vanilya ve margarin hariç tüm malzemeyi derin bir tencereye ekleyin. Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Piştikten sonra ocaktan alıp tereyağı ekleyin ve blenderdan geçirin. 


Ben saklaması kolay olduğu için ve zaten az miktarda yaptığım için tek tek kavanozlara hazırladım. Ancak fazla miktar olunca borcam benzeri bir servis kabına hazırlamak daha kolay olacaktır. Kullanacağınız kaba kadayıfların yarısını koyun. Sonra muhallebi sonra yine kalan kadayıf. İşte bu kadar basit aslında! Ama ilk defa denediğim için şöyle bir şeyi tecrübe ettim. Muhallebiyi dökmeden önce alt kattaki kadayıfın üzerine iyice bastırıp sıkı bir katman oluşturmasını sağlamak gerekiyor. Yoksa aralıklardan muhallebi dibe sızacaktır. Umarım deneyip beğenirsiniz. Unutmayın bu tarifler sadece bir fikir verir siz istediğiniz gibi değiştirmekte yeni şekillerde denemekte özgürsünüz! Mesela benim sonraki denememde antep fıstıklı olarak yer alacak :)

Sevgiler D.

11 yorum:

  1. Sunum çoook hoş!Tadı da eminim harikadır.

    YanıtlaSil
  2. hiç böyle kullanmak aklıma gelmemişti o arada mimlendin canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz tatil falan derken uzak kaldık bilgisayardan geç oldu cevabım :(

      Sil
  3. Selamlar.
    Adanalı blog yazarları izleyici olma turundayım . Can Çetin adı ile izleyicinizim . ben de bloguma beklerim :)
    http://mustafacancetinn.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. kadayıflı muhallebi çok severim..
    bi ara çok sık yapıyordum unutmuşum hatırlattığın için mersi:)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim. tek parça halinde kalıp gibi çıkanı var bir de siz de öyle mi yapıyordunuz? Sizin tarifinizi de öğrenelim. sevgiler :)

      Sil
  5. Çok değişik bir muhallebi. Deneyeceğim bakalım olacak mı?:)

    YanıtlaSil