9 Temmuz 2014 Çarşamba

Yöresel Bağımlılığımız: SIKMA!





Adana ve Mersin çevresinde çok yaygın olan ve çok sevilen bir hamur işidir sıkma. Bildiğim kadarıyla esas Yörük işidir. Herkesin anlayacağı şekilde ince açılmış bazlamanın içine patates veya peynirli harç sarılarak yapılır. Belki Hacıoğlunda peymacun yiyen varsa aynı lezzet olduğunu söyleyebilirim. Öğrenciyken Ankara'da sıkmanın ikamesi oydu benim için! Dün gece ani bir kararla yapmaya koyulunca biraz özensiz ve ölçüsüz oldu ama yine de kolayca tarifini vereceğim. 

Malzemeler
4 çay bardağı ılık su
Yarım paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
Bir çimdik şeker
Alabildiğine un 

İçi için
350 gr peynir
2 adet kuru soğan (devasa boyutta değil)
Birkaç dal maydanoz
Karabiber

Üzeri için
Tereyağ, margarin veya sıvı yağ

Öncelikle her zaman olduğu gibi mayalı hamur yapacaksak konulacak malzemelerin oda sıcaklığına gelmesine dikkat ediyoruz. Sıkma hamuru sadece un, su ve tuzla yapılır aslında. Hatta buzluğa atılmış birikmiş bayat ekmeklere su ve un ekleyerek çok çok daha güzel olur.Bunlar seçenektir. Bende bayat ekmek olmadığı ve hamur yapma konusunda biraz beceriksiz olduğumdan kuruma ihtimalini ortadan kaldırmak için maya kullandım. Mayanın fazla kullanılması hamuru kabartacağı için önerilmez :D

Bu kadar tanıtımdan sonra artık tarife geçiyorum. Suya mayayı ve şekeri ekleyip eritiyoruz daha sonra un ve tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Çok un konursa hamur da bazlamalar da sert ve kuru olacaktır. Hamur toparlandıktan sonra üzerine nemli temiz bir bez örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. 

Bu arada içi hazırlayabiliriz. Ben lor ve beyaz peynir karıştırdım. Genelde sıkma çökelekle yapılır ama ben pek sevmediğim için kullanmadım. Soğanları minik minik doğruyoruz. Ben sahur için yaptığımdan rahatsız etmesin diye soğanları çok az sıvı yağda birazcık kavurdum ama ağza gelmeleri için de diri bıraktım. Aksi halde çiğden yapılır. Yine kuru soğan yerine yeşil soğan kullananlar da olur tamamen tercih meselesi. Baharatını ve kıyılmış maydanozları ekleyip tüm bu malzemeleri karıştırıyoruz.

Patatesli yapmak isteyenler için haşladıktan sonra yine çiğ veya hafif kavrulmuş soğanla karıştırıp bol karabiber ve tuz ekleyerek içi hazırlayabilirler. 

Hamur mayalandıktan sonra bir tarafa bir sofra örtüsü veya gazete serebilirsiniz. Ben gazetenin yiyeceğe temasını hiç sevmediğim için sofra örtüsü kullanıyorum. Hamuru bezelere ayırıp bol unla incecik açıyoruz. Açtığımız hamurları sofra örtüsü üzerine seriyoruz. Ben bu ölçünün yarısını yaptım ve 8 tane beze elde ettim. Siz ölçüyü ona göre artırabilirsiniz. Hatta hamur işinden daha iyi anlayan biri muhtemelen 10 tane çıkarır diye düşünüyorum. Benimkiler biraz kalın olmuştu.


Açma işlemi bittikten sonra bir sac, teflon tava, krep tavası veya benim gibi pizza tepsisi üzerinde kısık ateşte iki trafını pişiriyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta çok fazla pişirmemek. Çünkü çok pişerse sert ve kuru olur ve sarılırken dağılır. Özellikle ilk koyduğumuz yönü çok daha kısa pişiriyoruz. Bu sırada da kullanacağımız yağı hazırlamak lazım. En güzel yakışanı tereyağ veya margarindir ancak sağlık nedeniyle başka bir şey de kullanabilirsiniz. Tereyağ kullanacaksanız eritin. Eritilmiş yağa sıvı yağ da karıştırabilirsiniz hafifletmek için.

Pişen her yufkayı vakit kaybetmeden sıcakken ocaktan alıyoruz. İlk pişirdiğimiz tarafta daha küçük kabarcıklar olacak o tarafı dışa gelecek şekilde örtü üzerine alıp iç kısma yağ sürüyoruz. sonra birazını büküp büktüğümüz kısma harç koyup sıkıca sarıyoruz. Soğumamaları için de bir tencere, havlu veya sofra bezi içerisine alıyoruz. Pişen yufkalar beklememeli anında yağlanıp sarılmalıdır. Sıkı sarmak sonradan açılmaması için önemlidir. Benim yaptığım iç hamura fazla geldiği için bol bol iç koydum. İçi fazla tutmamak ince olmaları için önemlidir. Zira sıkmanın incesi makbuldür. :)

Yağlama konusunda eğer margarin veya pastorize tereyağ kullanacaksanız eritip fırçayla sürebilir veya çok daha kolay olan ambalajdan tutup bir tarafını açıp boyama yapıormuş gibi yağlamayı seçebilirsiniz. Isıyla yağ hemen eriyip sürülecektir. 

Aslında sıkma kalabalıkla yapılınca daha kolay ve keyiflidir. Herkese bir görev verilir. Biri açar, biri pişirir biri sarar... Ben genelde saadece biri ham yapar kısmında devreye girerdim evlenmeden önce :d İş bölümü olunca hem daha çabuk biter hem de soğumalarına fırsat kalmadan sıcak sıcak yenebilir. 

Yanında çay, ayran ve kola mükemmel olur! Bilmeyenler mutlaka denesin diyorum. 

Sevgiler D.

6 yorum:

  1. Tenk yuuu eminim çok güzel yaparsın denersen. HAMARAT! :d

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! Hiç denemediğim bir tarif. Eşim kesin sevecektir. Hemen kaydediyorum. Bloglovin göremedim ama ben kendim ekliyorum. Sizi takip edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Merhaba. Bloglovin ve instagramdan cakeup01 adıyla beni bulabilirsiniz. Sizin denemenin sonucunu merakla bekliorm sevgiler :)

      Sil
  3. uf uf enfes görünüyor tarifi mutlaka deneyeceğim canım

    YanıtlaSil