3 Temmuz 2014 Perşembe

Somun Ekmek



Bizim evde farklı bir yemek düzenimiz var. Eşim yemek sektöründe olduğundan yemek saatlerinde evde olamıyor. Uykuyu sevdiğinden kahvaltısını da hafta içi evde yapmıyor. Bu yüzden haftada iki gün yemek yapıyorum. Şimdi ramazan geldiğinden sahurda kahvaltı keyfimiz oluyor. Ben de her zaman hazırlayamadığım şeyleri yapmak, özenli sahur sofraları hazırlamak istiyorum. Yeni hamur makinemin de büyük etkisiyle birlikte birkaç gün önce sahurda kendi ekmeğimizi yapmaya başladım. Bu tarifte taş fırın ekmeğine benzer bir somun ekmek olacak.



Malzemeler

Yarım yaş maya (Ben pakmaya kullanıyorum)
3 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğine un
Yarım yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı

Mayalı hamur yaparken malzemelerin oda sıcaklığında olması çok önemli. O yüzden maya dahil tüm malzemeler 10-15 dakika kadar oda sıcaklığına gelmesi için bekletilmeli. Yaş mayayı da buzluğa koymamamız gerektiğini pakmaya etkinliğinde Elif Hanım'dan öğrenmiştim.

Ilık suyun içinde mayayı eritiyoruz. Daha sonra şeker ve tuzu ekleyip onları da eritiyoruz. Son olarak da yavaş yavaş un eklemeye başlıyoruz. Farklı unlar farklı sonuç vereceği için un konusunda genelde net bir ölçü vermek zor. Ben yine de bir kepçe ile ekledim unu ve 8 silme kepçe ile hamur toparlandı. Hamurun aslında yumuşak olması gerekiyor ancak ben henüz o kadar uzmanlaşamadım. Yumuşaktan biraz sert oldu benim hamur.

Daha sonra hamurun üzerini nemli bir bezle örterek mayalanmaya bırakıyoruz. İlk yaptığım ekmek sütlü bir ekmekti. 1 saatin sonunda 3 katı kadar kabarmıştı. Bu hamur o kadar kabarmadı. Ama mayalanmasıyla ilgili bir sıkıntı da yoktu. Gayet istediğim kıvamda oldular piştikten sonra. Ben bir buçuk saat bekledim. Daha sonra biraz un ile hamuru yeniden toparlayıp ince uzun bir şekilde yuvarlıyoruz ve kesme aparatıyla önce ikiye sonra o parçaları da teker teker ortadan ikiye bölerek istediğimiz büyüklükte bezeler elde ediyoruz. Ben 8 beze elde ettim. Elimizle minik somun şekli veriyoruz. Uç kısımları biraz sivriltip büküyoruz ve bıçakla boylamasına derin bir kesik atıyoruz. Benim attığım kesik daha derin olabilirmiş.




Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak ekmeklerimizi diziyoruz. Bu şekilde de vaktiniz varsa en azından yarım saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Fırını 180 dereceye ısıtıp tereyağını eritiyoruz ve fırça ile ekmeklerin üzerine bolca sürüyoruz. 20-24 dakika arasında bir sürede pişecektir. Üstlerinin kızarmasından anlayabilirsiniz. Fırından çıktıktan sonra nemli bezi bu sefer tepsi üzerine örtüyoruz 15 dakika kadar da böyle bekletiyoruz. Ekmeklerimiz hem sıcak oluyor hem de daha yumuşak oluyor. Tarifi deneyenlerden yorumları bekliyorum. Ben çok yeniyim maya konusunda. Tecrübeli olanların da tavsiyelerine açığım.

Sevgiler D.

6 yorum:

  1. Bu ekmekleri gördüm dün bayıldım. Bu gün de yaprak sarmaları görünce kendimden geçtim. Çok güzel görünüyor. Böyle yemeyip yanında yatmalık. Ellerine sağlık.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol canımm biz tabi yanında yatamıoruz yioruz fena oluo fenaaa :D

      Sil
  2. harika gözüküyorlar mutlaka deneyeceğim :)

    YanıtlaSil